Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag? Je kan natuurlijk contact met ons opnemen. Voor het gemak hebben wij ook onze veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Kan ik een wijn retourneren?

Ja, dat is mogelijk, zie Algemene voorwaarden onder herroepingsrecht.

2. Wijn met kurk?

Wijn kan een afwijkende smaak hebben die wordt veroorzaakt door besmetting met de TCA bacterie. Dit wordt “kurk” genoemd.

De besmette wijn krijgt door de TCA bacterie de geur van een muffe of vochtige kelder en smaakt daardoor slecht. De TCA bacterie kan via een slechte kurk van buiten de fles doordringen tot de wijn terwijl deze opgeslagen ligt.

 

Als er kurk in het glas drijft, betekent dat nog niet dat de wijn besmet is. Dit is meestal het gevolg van een te droge kurk of een slecht geopende fles. Dit beïnvloedt de smaak niet. Een beetje schimmel aan de bovenkant van de kurk is ook niets om u zorgen over te maken.

3. Wat te doen als de wijn "kurk" heeft?

Als u denkt dat de door u bestelde wijn “kurk” heeft neem dan contact met ons op via de mail en bewaart u s.v.p. de geopende fles wijn. Wij laten de fles bij u afhalen en vergoeden uiteraard de aankoopkosten van de fles wijn of wij sturen een nieuwe fles wijn naar u op. Het is belangrijk dat u de fles bewaart zodat wij de wijn kunnen testen en aan de wijnmaker door kunnen geven dat er iets met de wijn aan de hand is, zodat zij de kwaliteit kunnen blijven bewaken.

4. Hoelang kan ik een geopende fles wijn bewaren?

Wijn is het lekkerst als je de fles dezelfde dag opdrinkt, doe je dit niet dan is het verstandig om de wijnfles met de vacuvin de lucht eruit te halen en de wijn de volgende dag op te drinken. Hoe langer je de wijn bewaart, hoe minder de smaak wordt.

5. Hoe wordt de wijn verstuurd?

De wijn wordt in een speciale wijnverpakkingsdozen verzonden.

6. Wanneer wordt mijn bestelling bezorgd?

De bestelling wordt binnen 48 uur verzonden door Wijncasa. Wij zijn wel afhankelijk van PostNL wanneer zij bezorgen.

7. Wat is sulfiet in wijn?

Een wijn zonder sulfiet bestaat eigenlijk niet. De stof is namelijk van nature al aanwezig in de druif en komt ook van nature voor in andere planten. Maar sulfiet kan ook worden toegevoegd aan de druiven en de wijn. Het is namelijk een conserveringsmiddel en zorgt er voor dat de wijn niet oxideert. In de wet is vastgelegd hoeveel sulfiet er mag worden toegevoegd aan de verschillende wijnen.

8. Hoe lang kun je rode wijn bewaren?

Dat is heel verschillend. Het hangt al van de druif en of de wijn op hout heeft gelegen en uit welke streek/gebied de wijn komt. Barolo wijnen uit Piëmonte kun je meestal wat langer bewaren. Ook Toscane heeft hele mooie bewaarwijnen. Maar er zijn ook rode wijnen die je echt binnen 1 á 2 jaar op moet drinken.

9. Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

Witte wijnen kun je over het algemeen niet lang bewaren, uitzonderingen daar gelaten. Een op hout gerijpte Chardonnay bijvoorbeeld kun je wel langer bewaren.

10. Hoe moet ik de wijn bewaren?

Wijnen die een kurk hebben moet je altijd neerleggen, bijvoorbeeld in een wijnrek. Dit moet omdat de kurk vochtig moet blijven zodat er geen zuurstof door de kurk kan komen. Dit hoeft niet met wijnen die een schroefdop hebben.

Stel ons gerust een vraag!

Wij helpen je graag om de lekkerste wijn te vinden voor jouw gelegenheid of gerecht. Vraag ons maar om advies.